Πολιτική Διακήρυξη της «Αριστερής Συμπόρευσης για την Ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία»

05 Αυγούστου 2023
wp-content/uploads/2023/08/1-Untitled-1.jpg

Πολιτική Διακήρυξη της «Αριστερής Συμπόρευσης για την Ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία»

Ψηφίζουμε – στηρίζουμε ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

 • Για μια ανεξάρτητη, ασυμβίβαστη και ανατρεπτική φωνή στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στη Δυτική Μακεδονία
 • Για ενωτική αντίσταση ενάντια στην πολύπλευρη επίθεση που σχεδιάζεται από την Κυβέρνηση
 • Για να πετύχουμε λαϊκές και περιβαλλοντικές κατακτήσεις
 • Για τη στήριξη, μέσα κι έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο, των τοπικών κινημάτων και των κοινοτήτων της Περιφέρειας
 • Για να γίνει η Δυτική Μακεδονία μια Περιφέρεια με εργασία για όλους, πρότυπο και δυναμικό πρωτογενή τομέα σε καθαρό βιώσιμο περιβάλλον
 • Για να σπάσουμε τα πολιτικά και εκλογικά όρια του συστήματος

Συμπολίτες και συμπολίτισσες της Δυτικής Μακεδονίας

Οι περιφερειακές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου θα γίνουν ενώ η νέα αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ θα προχωράει και θα νομοθετεί σε βάρος και στις πλάτες της κοινωνίας, υποστηρίζοντας τους λίγους και κατέχοντες. Στο στόχαστρο μπαίνει ακόμη πιο βαθιά και εξοντωτικά η εργασία, η δημόσια παιδεία και υγεία, τα δημοκρατικά δικαιώματα, οι γυναίκες, η νεολαία και βεβαίως, το περιβάλλον. Προωθείται μια βάρβαρη και καταστροφική κοινωνική οπισθοδρόμηση που με θράσος βαφτίζεται ως εκσυγχρονισμός! Και μάλιστα σε μια εποχή που η επιστημονική γνώση επικαιροποιείται συνεχώς, προσφέροντας τη δυνατότητα να γίνεται η ζωή όλων μας καλύτερη.

Στο επίπεδο της Περιφέρειας, βλέπουμε αντίστοιχα να προωθείται η ανασυγκρότησή της προς μια αντιδραστική κατεύθυνση και αναδιάρθρωση, με την προώθηση επιχειρηματικών συμφερόντων σε βάρος των τοπικών κοινοτήτων.

Ειδικά στη Δυτική Μακεδονία, οι κυβερνητικές παρατάξεις – με κατευθύνσεις της ΕΕ και κατ’ απαίτηση των πολυεθνικών ομίλων – προωθούν ακόμη περισσότερο τις ιδιωτικοποιήσεις και είναι ανάλγητες μπροστά στην καταστροφή της φύσης και στην ολοένα εντεινόμενη ανεργία και ερήμωση. Αποσιωπούν και κρύβουν τις δυνατότητες μιας εξελιγμένης λιγνιτικής παραγωγής και περιβαλλοντικής διαχείρισης, και αδιαφορούν για το κλείσιμο των νοσοκομείων, των πανεπιστημιακών τμημάτων και πολλών άλλων δημόσιων υπηρεσιών.

Ως Περιφερειακό Σχήμα μπορούμε και οφείλουμε να αντισταθούμε, γιατί οι επιθέσεις είναι ολόπλευρες: Από τις ιδιωτικοποιήσεις του ΕΣΥ, του νερού και κάθε κοινωνικής υπηρεσίας, τις μαζικές απολύσεις συμβασιούχων στους Δήμους, τη συνέχιση του πλιάτσικου των ιδιωτικών εταιρειών στην ενέργεια και στις συγκοινωνίες – που κοστίζει ανθρώπινες ζωές, όπως στα Τέμπη – έως και την ξετσίπωτη στήριξη των τραπεζών για την εκμετάλλευση των στεγαστικών δανείων.

Μέχρι σήμερα, τα σχέδια των μεγάλων κατασκευαστικών εταιριών και τα κομματικά συμφέροντα τίθενται σε προτεραιότητα από την Κεντρική και την Περιφερειακή Διοίκηση, σε βάρος του λαού της Δυτικής Μακεδονίας, που βλέπει να υποβαθμίζεται ο τόπος του και η αγροτική του παραγωγή, και αναγκάζεται να εγκαταλείψει τα χωριά του και τελικά να μεταναστεύσει.

Ολόκληρη ζωή έδειξε ότι οι δρόμοι αυτοί του μικρότερου κακού οδηγούν διαρκώς σε ένα μεγαλύτερο κακό. Ο ατομικός ανταγωνισμός για μια θέση στον ήλιο άνοιξε τον δρόμο για τις «αποχωρήσεις» χιλιάδων εργαζομένων από τη δουλειά προς την ανεργία, προς τη μετανάστευση, από τις αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας σε δουλειές του ποδαριού. Όχι δεν είναι αυτό το μέλλον που μας αξίζει.

Μπορούμε να αντισταθούμε σε όλα αυτά; Και πώς;

Στην πραγματική ζωή, καταλάβαμε ότι για να σώσεις την Καλαμιά, το Άσκιο και το Βέρμιο χρειάζεται να συγκρουστείς με την αστυνομία και τις πολυεθνικές της μαύρης “πράσινης ανάπτυξης” και παράλληλα, να έχεις φωνή μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Για να διεκδικήσεις καλύτερους όρους εργασίας, υγείας και παιδείας για όλους και όλες, ρεύμα και νερό φθηνό και σύγχρονες δημοκρατικές ελευθερίες, πρέπει να συγκρουστείς με το κράτος – όχι μόνο σε κεντρικό – αλλά και σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, υποστηρίζοντας τα μαζικά κινήματα, που κανένα κόμμα δεν τολμά να το κάνει! Μέσος δρόμος και “win-win” καταστάσεις δεν υπάρχουν

Αυτός τελικά ο δρόμος της διεκδίκησης και της σύγκρουσης είναι η λύση για να «μην περάσουν» αυτά που σχεδιάζονται ερήμην μας, για μια νικηφόρα αντίσταση, για να καταφέρουμε μικρές και μεγάλες νίκες!

Από την άλλη, η συμβιβαστική γραμμή «να βελτιώσουμε τη ζωή μας και ταυτόχρονα να τα ‘χουμε καλά με όλους», και με τον εργάτη και με το Κεφάλαιο, και με το λαό και με τις πολυεθνικές, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Αμερικάνικο κεφάλαιο, αποδείχτηκε μια «ωραία ατμόσφαιρα» μόνο στα όνειρα όσων την υποστήριζαν. Να μην αρκεστεί ο λαός μας σε μια αντιδεξιά ψήφο προς τους εκλεκτούς του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ που έκαναν κι οι δυο την πιο συναινετική αντιπολίτευση.

Χρόνια τώρα οι πιο μαχητικές κινηματικές δυνάμεις εξαντλούσαν τη δράση τους στο “δεν θα περάσει”, στο “αντίσταση και πάλη” Αποδείχτηκε ότι αυτή η κατεύθυνση μπορεί να σταμάτησε προσωρινά κάποια μέτρα, να προβλημάτισε λιγάκι τον αντίπαλο αλλά δεν ανέτρεψε την πολιτική του.

Αυτό αποδείχτηκε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο στο λαϊκό και νεανικό ξέσπασμα για το έγκλημα των Τεμπών: Σχεδόν τρία εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν στο δρόμο διεκδικώντας να μην σκοτώνονται τα παιδιά μας όταν πηγαίνουν για σπουδές. Οι μαζικές διαδηλώσεις ταρακούνησαν την κυβέρνηση και το σύστημα αλλά δεν άλλαξε τίποτε γιατί ζητούσαμε λίγα. Πάνω από όλα, δεν ζητούσαμε το κύριο: την εθνικοποίηση των σιδηροδρόμων εδώ και τώρα για να μπουν σε νέες βάσεις κάτω από κοινωνικό, δημοκρατικό και εργατικό έλεγχο. Έτσι, η κυβέρνηση και το σύστημα βγήκαν από τη λαϊκή καταιγίδα χωρίς καν να βραχούν.

Σε αυτό το δρόμο καλεί με διάφορους τρόπους και η συστημική Ακροδεξιά και οι γραβατωμένοι Χρυσαυγίτες που εμφανίζονται ως αντισυστημικοί, με την ΕΕ και τους Αμερικανούς, για να ψαρεύουν στα θολά νερά. Όμως, όπου οι όμοιοί τους αναδείχτηκαν σε κυβερνήσεις, αποδείχτηκαν τα πιο καλά παιδιά του συστήματος.

Ο άλλος δρόμος, της ελπίδας

Καλούμε όλον αυτόν τον κόσμο που μοχθεί για μια καλύτερη ζωή, που πάλεψε και διαψεύστηκε, να μην παραιτηθεί. Να βαδίσει μαζί μας έναν άλλον δρόμο, τον δρόμο της αξιοπρέπειας, του ενωτικού και ανυπότακτου αγώνα.

Γιατί δεν γίνεται αλλιώς. Χρειάζεται να συγκρουστούμε μαζικά, αποφασιστικά με τους υπαίτιους για να επιβάλλουμε τα δίκια μας. Να αγωνιστούμε συλλογικά, όχι «κατά μόνας». Θέλουμε να υπογραμμίσουμε τη σημασία της κοινής δράσης και του μετωπικού αγώνα, από τα πάνω και από τα κάτω, με καθοριστική την αγωνιστική ενότητα των κάτω.

Αντίστροφη πορεία

Είναι ολοφάνερο ότι χρειάζεται να πάμε πιο πέρα. Να συνδυάσουμε την αντίσταση με μια σχεδιασμένη αντεπίθεση. Να ξεκινήσουμε μια αντίστροφη πορεία, μια πορεία προς Κοινωνικές, λαϊκές κατακτήσεις. Για μια καλύτερη ζωή, για εμάς και τα παιδιά μας  Αυτό πρεσβεύει πάνω από όλα η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ

Με άλλα λόγια, να προβάλλουμε, να διεκδικήσουμε και να καταφέρουμε ένα πρόγραμμα εργατικών, κοινωνικών, δημοκρατικών, περιβαλλοντικών κατακτήσεων που θα επιβληθούν στο τοπικό κράτος της Περιφέρειας, ώστε να μην αποφασίζει για εμάς, χωρίς εμάς. Κατακτήσεις που θα βελτιώνουν ριζικά και ουσιαστικά τη θέση των εργαζομένων στην κοινωνία και θα προστατεύουν αποτελεσματικά τη φύση από την καπιταλιστική κλιματική καταστροφή.

Εάν θέλουμε να σταματήσει το περιβαλλοντικό έγκλημα των ανεμογεννητριών – τεράτων και των Φωτοβολταϊκών ερήμων χρειάζεται να μπει φρένο κι έλεγχος στις πολυεθνικές και τους ομίλους. Χρειάζεται να ακουστεί η γνώμη των κατοίκων, καθώς πια οι εγχώριοι και οι ξένοι όμιλοι έχουν πάρει από τα χέρια του λαού την ενέργεια, όλα τα σαρώνει το χρήμα κι η εξαγορά, έχοντας την αστυνομία, το δικαστικό σύστημα και τις κυβερνήσεις μαζί τους.

Σε αυτό τον αγώνα δεν είμαστε μόνοι μας. Αντίστοιχα ρεύματα, κινήσεις, αγωνιστές κι αγωνίστριες αναζητούν και δοκιμάζουν αντίστοιχους δρόμους. Μια τέτοια γραμμή εφαρμόστηκε και δοκιμάστηκε αποτελεσματικά από την Αριστερή Συμπόρευση για την Ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία.

Πρώτα από όλα μέσα στο σχήμα μας: Το θεωρούμε τιμή μας πώς είμαστε το μοναδικό Περιφερειακό Σχήμα στη Δυτική Μακεδονία, εντός του οποίου συνυπάρχουν πολλές οργανώσεις μαζί, με ανένταχτους αγωνιστές κι αγωνίστριες της ρήξης και των κοινωνικών κινημάτων, της αντικαπιταλιστικής, ριζοσπαστικής αντιδιαχειριστικής κι ανυπότακτης Αριστεράς, όπου όλοι κι όλες δρούμε με βάση τις συλλογικές και δημοκρατικές αποφάσεις.

Έτσι πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει και στα μεγάλα κινήματα που έρχονται. Γιατί έτσι πιστεύουμε ότι θα νικήσουμε και τον πιο σκληρό αντίπαλο.

Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε

 • Δημόσια, δωρεάν και ποιοτική περίθαλψη για όλους. Να ενισχυθούν τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας σε όλη τη Δυτ. Μακεδονία. Να ανεγερθούν νέες μονάδες υγείας με βάση τις πραγματικές ανάγκες του λαού της περιοχής.
 • Πολιτισμό και Δημόσια Παιδεία, που δεν θα αφορά μόνο «στα ανώτερα στρώματα», αλλά θα είναι κτήμα όλης της κοινωνίας.
 • Προστασία του περιβάλλοντος, χωρίς αυτό να θυσιάζεται στο κέρδος και στην Αγορά.
 • Πλήρεις, αξιοπρεπείς και δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες. Καμιά ιδιωτικοποίηση. Όχι στον θεσμό των Συμπράξεων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), που παραδίδει τις κοινωφελείς λειτουργίες στους ιδιώτες.
 • Ρήξη με την πολιτική που μετατρέπει την Περιφέρεια σε μακρύ χέρι της Κυβέρνησης και της ΕΕ.
 • Μόνιμη και σταθερή εργασία, με επαρκείς μισθούς για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, με πλήρη ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με παροχή δωρεάν κοινωνικών αγαθών. Αύξηση του επιδόματος ανεργίας.
 • Εξασφάλιση της εργατικής και λαϊκής κατοικίας, απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και των κατασχέσεων σε μισθούς, συντάξεις και καταθέσεις των εργαζομένων και του λαού. Κατάργηση της διακοπής ρεύματος και νερού για χρέη σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ για τα νοικοκυριά.
 • Κοινωνική πρόνοια, δικαιώματα και ισότιμη ένταξη για όλες τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και τους/τις αποκλεισμένους/ες: Άτομα με αναπηρία, κακοποιημένες γυναίκες, παιδιά, τοξικοεξαρτημένους/ες.
 • Πάλη ενάντια στη φασιστική απειλή, τον εθνικισμό και τον ρατσισμό.

Ειδικά σε ότι αφορά στην ΕΝΕΡΓΕΙΑ και στο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ:

 • Να επανεθνικοποιηθεί – κρατικοποιηθεί ολόκληρος ο Ηλεκτρενεργειακός Τομέας, με στόχο την πλήρη κοινωνικοποίησή του, ώστε το ρεύμα να γίνει κοινό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας. Να σταματήσει το κεφάλαιο και οι κερδοσκόποι να ελέγχουν τον τομέα της Ηλεκτρικής Ενέργειας! Να δημιουργηθεί μια Εταιρεία Ηλεκτρισμού 100% δημόσια, ενιαία και καθετοποιημένη, με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, προσανατολισμένη στα κοινωνικά συμφέροντα, που θα πρωτοστατήσει χρησιμοποιώντας όλες τις σύγχρονες μορφές ενέργειας, με σεβασμό στην αειφορία, στη βιοποικιλότητα και στην προστασία του περιβάλλοντος.
 • Να ακυρωθούν ΤΩΡΑ όλες οι άδειες εγκατάστασης Βιομηχανικών ΑΠΕ στη Δυτική Μακεδονία. Να επιτραπούν μόνο μικρής κλίμακας ΑΠΕ και μόνο για δημόσιο όφελος και ιδιοκατανάλωση (ΤΟΕΒ, Δήμοι, αγροτικές εγκαταστάσεις, δημόσιες και ιδιωτικές στέγες κλπ.).
 • Να συνεχιστεί, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και τις προτάσεις των σχετικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η απρόσκοπτη λειτουργία των σύγχρονων αντιρρυπαντικών λιγνιτικών μονάδων Πτολεμαΐδα 5, ΑΗΣ Μελίτης, 5η ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και να παραμείνουν ως εφεδρικές, για περίπτωση έκτακτης ανάγκης, οι άλλες 4 μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου.
 • Να επαναλειτουργήσουν τα Ορυχεία Καρδιάς και Αμυνταίου από τη ΔΕΗ, που έχει τη συμβατική υποχρέωση της αποκατάστασής τους, τηρώντας όμως πλέον όλες τις καλά τεκμηριωμένες και απαραίτητες περιβαλλοντικές προδιαγραφές των ορυχείων και των εκτάσεων που έχουν εξορυχτεί. Κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο και για να σταματήσουν οι κατολισθήσεις, να αποκατασταθεί ο υδροφόρος ορίζοντας και να αποφευχθούν τα φαινόμενα αυτανάφλεξης και ο κίνδυνος αποστράγγισης των γειτονικών λιμνών. Ο λιγνίτης, που θα εξορύσσεται στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, να χρησιμοποιείται με μεταφορά στον ΑΗΣ Μελίτης και στην Πτολεμαΐδα 5.
 • Να αποκατασταθούν και να αποδοθούν στην τοπική κοινωνία τα εδάφη των μικρών παρατημένων και κατεστραμμένων ιδιωτικών ορυχείων του Νομού Φλώρινας, αλλά και της ΛΑΡΚΟ στην περιοχή των Σερβίων.
 • Να αποδοθούν στην τοπική κοινωνία και όχι, όπως γίνεται ήδη, στις Πολυεθνικές Εταιρείες και τους Ενεργειακούς Ομίλους οι εκτάσεις των ορυχείων που έχουν ήδη αποκατασταθεί, καθώς και αυτές που πρόκειται να αποκατασταθούν, συνολικής έκτασης 200.000 στρεμμάτων. Οι εκτάσεις αυτές θα μπορούσαν να μετατραπούν σε δάση και γεωργικές καλλιέργειες, βάσει σύγχρονων αναγεννητικών πρακτικών, με στόχο να αποδοθούν για χρήση σε ακτήμονες, νέους αγρότες, συνεταιρισμούς κλπ.
 • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσει η ρύπανση των οικισμών Αγ. Δημητρίου, Ρυακίου, Ακρινής, Μελίτης, Αχλάδας κ.α. Τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στη ρύπανση με εξασθενές χρώμιο του υδροφόρου, στη λανθασμένη και μη ασφαλή διαχείριση της τέφρας.
 • Να ολοκληρωθούν οι μετεγκαταστάσεις των οικισμών Ανάργυροι, Μαυροπηγή και Ποντοκώμη και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τις μετεγκαταστάσεις της Ακρινής, των Βαλτονέρων, της Αχλάδας κ.α.

Στις 8 Οκτώβρη Ψηφίζουμε, στηρίζουμε:

«Αριστερή Συμπόρευση για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία»

Κοζάνη 4/8/2023

Δημόσιος απολογισμός δράσης

Η ΑΡ.ΣΥ ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δ. Μακεδονία, στα τέσσερα χρόνια που πέρασαν από τις εκλογές του 2019 είχε μια πλούσια αγωνιστική δράση σε όλα τα επίπεδα και στα μέτωπα που ανοίχτηκαν στην Περιοχή μας. Ήμασταν οι πρώτοι που δώσαμε το σύνθημα του αγώνα ενάντια στην πολυεπίπεδη καταστροφική πολιτική της απολιγνιτοποίησης που εξήγγειλε η Κυβέρνηση της ΝΔ και του Κ. Μητσοτάκη. Δώσαμε πολιτικά όπλα στους εργαζομένους και το Λαό της Περιοχής μέσα από την Ημερίδα για τις «επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης» που έγινε στην Κοζάνη τον Γενάρη του 2020. Ξεσκεπάσαμε τα ψεύτικα επιχειρήματα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, των αστικών κομμάτων, των στελεχών της Παγκόσμιας Τράπεζας και της ΕΕ, που πηγαινοέρχονταν στην Περιοχή και αναδείξαμε τους πραγματικούς σκοπούς αυτής της πολιτικής πράξης. Ταυτόχρονα, με επιστημονικά και πολιτικά επιχειρήματα περιγράψαμε την κατάσταση που θα επικρατήσει στη Δυτική Μακεδονία. Όχι μόνο τη φτώχεια, την ανεργία και την εγκατάλειψη, αλλά και την περιβαλλοντική καταστροφή και την ερημοποίηση που θα ακολουθούσε τον «ξαφνικό θάνατο» της λιγνιτικής δραστηριότητας και την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση των βιομηχανικών ΑΠΕ. Δυστυχώς επαληθευτήκαμε σε όλα!

Ήμασταν εμείς που διαδηλώσαμε έξω από τη Νομαρχία Κοζάνης ενάντια στην Παγκόσμια Τράπεζα, που μέλη της συνεδρίαζαν με τον Περιφερειάρχη και τους άλλους οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες της Περιοχής.

Χαλάσαμε τη “σούπα” των υπουργών της ΝΔ, και του Μουσουρούλη, εισβάλοντας δυναμικά στην αίθουσα του Παντελίδη στην Πτολεμαΐδα.

Πρωτοστατήσαμε στις δυναμικές κινητοποιήσεις και τις συγκρούσεις με τα ΜΑΤ και στις δυο επισκέψεις του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στην Περιοχή. Μαζί με την Εργατική Λέσχη καταφέραμε να σπάσουμε την απαγόρευση εν μέσω καραντίνας και να διαδηλώσουμε κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου στην Κεντρική Πλατεία της Κοζάνης.

Γενικότερα, πάνω ακόμα κι απ’ το μέτρο των δυνάμεων και των δυνατοτήτων μας, κάναμε πράξη την προεκλογική μας υπόσχεση και είχαμε παρουσία εκεί όπου ο λαός της Δυτικής Μακεδονίας αγωνιζόταν και διεκδικούσε το δίκιο του.

Ταυτόχρονα κάναμε πράξη και τη δεύτερη υπόσχεσή μας ότι «θα είμαστε η φωνή των κινημάτων και όσων αγωνίζονται μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο».

ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τρεις μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι Έλληνες και ιδιαίτερα ο λαός της Δυτικής Μακεδονίας βιώνουν τις τραγικές συνέπειες της απολιγνιτοποίησης – αποβιομηχάνισης και της ιδιωτικοποίησης της Ενέργειας. Το ρεύμα, αναγκαίο κοινωνικό αγαθό, μετατρέπεται σε αγοραίο εμπόρευμα στα χέρια ελάχιστων ενεργειακών επιχειρηματικών ομίλων, που με όπλο το Χρηματιστήριο Ενέργειας εκτοξεύουν την τιμή του σε δυσθεώρητα ύψη.

Την ταφόπλακα την έβαλε ο Μητσοτάκης από το βήμα του ΟΗΕ τον Σεπτέμβρη του 2019 εξαγγέλλοντας πρόωρα την πλήρη απολιγνιτοποίηση. Δεν ήταν όμως κεραυνός εν αιθρία. Ήταν ο τελευταίος μιας σκυταλοδρομίας όλων των αστικών κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) που διαχειρίστηκαν την Ενέργεια στη Χώρα μας από το 1992 μέχρι σήμερα. Όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, πιστές στις επιταγές του Κεφαλαίου και στις οδηγίες της ΕΕ, έκαναν την αναγκαία «βρώμικη δουλειά». Απαξίωση, τεμαχισμό, διάλυση, της πρώην Δημόσιας ΔΕΗ, έτσι ώστε πάνω στο κουφάρι της να στηθεί η ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας. Οι λίγες αιρετικές φωνές στη Βουλή – αλλά και στη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ – που προέβαλαν αντιστάσεις, νικήθηκαν από την ισχυρή συμμαχία των συστημικών κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) και των συνδικαλιστικών τους εκπροσώπων.

Σήμερα όμως καταρρέουν ως χάρτινοι πύργοι όλα τα επιχειρήματά τους για φθηνό ρεύμα, καθαρή ενέργεια, θέσεις εργασίας, ενεργειακή αυτάρκεια κ.α. Εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά αδυνατούν να αγοράσουν το ακριβό «εμπόρευμα» και είτε μένουν χωρίς ρεύμα, είτε κάθε τέλος του μήνα αγωνιούν για να κάνουν επαναλαμβανόμενες ρυθμίσεις. Η δήθεν «καθαρή ενέργεια» των ΑΠΕ προβάλλει πλέον καθαρά μπροστά στα μάτια όλων μας ως η απόλυτη περιβαλλοντική καταστροφή. Βουνά, δάση, χορτολιβαδικές εκτάσεις και καλλιεργήσιμη γη γίνονται βορά στα χέρια των αρπαχτικών της Ενέργειας. Οι λίγες και κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας για μικρό χρονικό διάστημα στην κατασκευή των ΑΠΕ δεν αντικαθιστούν κατ` ελάχιστο τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν από ΑΗΣ και Ορυχεία. Το εισαγόμενο και ακριβό σχιστολιθικό αέριο (LNG) πήρε τη θέση του δικού μας φθηνού λιγνίτη φθάνοντας σχεδόν στο 90% την ενεργειακή μας εξάρτηση.

Η Δυτική Μακεδονία πεθαίνει και σταδιακά εγκαταλείπεται. Φτώχεια, μετανάστευση, περιβαλλοντική καταστροφή και ερημοποίηση. Αντί να προχωρήσουμε στην ορθή περιβαλλοντικά αξιοποίηση των τελευταίων κοιτασμάτων λιγνίτη, στη διόρθωση της λανθασμένης μέχρι σήμερα εξόρυξής του, στην επένδυση στις σύγχρονες αντιρρυπαντικές λιγνιτικές μονάδες – που θα εξασφάλιζαν και την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας μας – επενδύουμε ως χώρα σε μια δήθεν “πράσινη ανάπτυξη”, που θα καταστρέψει ότι πολύτιμο έχει απομείνει στη Δυτική Μακεδονία: το φυσικό της περιβάλλον και την αγροτική οικονομία της.

Η Αρ.ΣΥ αποκάλυψε έγκαιρα τα σχέδιά τους και μπήκε μπροστά στον αγώνα μέσα και κυρίως έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο ενάντια στη δήθεν δίκαια μετάβαση και στη δήθεν πράσινη ανάπτυξη οργανώνοντας την αντίσταση του λαού της Δυτικής Μακεδονίας απέναντι στη βαρβαρότητα. Είμαστε περήφανοι γι’ αυτό. Όπλο μας η ανεξαρτησία από οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα. Εργαλείο μας η επιστημονική και πολιτική τεκμηρίωση των απόψεών μας.

Ήμασταν παρόντες σε κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα όπως στο Νυμφαίο, στο Βίτσι (Λούτζερ), στα Πιέρια, στη Λίμνη Πολυφύτου, στο Βέρμιο, στο Άσκιο, στα Σιδερά, στα Λιβερά, στη Σκήτη, στην Καλαμιά, στο Βατερό, στο Λέχοβο και αλλού. Όπου χρειάστηκε, συνεισφέραμε και οικονομικά όπως στις προσφυγές στο Λούτζερ και αλλού. Ενημερώσαμε και συμβάλαμε στη συνειδητοποίηση των προβλημάτων που θα φέρει η εγκατάσταση βιομηχανικών ΑΠΕ στο Νεστόριο, στο Γέρμα στα Κορέστεια. Ήμασταν μαζί με τους κατοίκους των Κορεστείων στον αγώνα για την αποτροπή εγκατάστασης θηριωδών εκτροφείων γουνοφόρων ζώων. Συμβάλαμε αποφασιστικά στον αγώνα των κατοίκων της Αιανής και των άλλων κοινοτήτων ενάντια στην εγκατάσταση χωματερής αμιάντου στα πρώην ΜΑΒΕ.

Σηκώσαμε το θέμα της ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα της Καστοριάς και του Βοΐου, μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο, πετυχαίνοντας σημαντική βελτίωση της κατάστασης. Ήμασταν μαζί με τους κατοίκους της Αχλάδας, των Αναργύρων, των Βαλτονέρων, της Ακρινής και της Ποντοκώμης, που αγωνίζονται για τη μετεγκατάσταση των οικισμών τους και την αποκατάσταση του Περιβάλλοντος.

Οι βαθύτερες αιτίες όλων αυτών, των δυσμενών για τον λαό, εξελίξεων βρίσκονται στην Απελευθέρωση Ενέργειας και στις ιδιωτικοποιήσεις, που ήταν απαίτηση του Κεφαλαίου και υλοποιήθηκαν από την ΕΕ και τις Κυβερνήσεις των κρατών μελών.

Ξέρουμε ότι οι αντίπαλοι, που είναι τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, είναι ισχυροί. Έχουν μαζί τους την Κυβέρνηση, την ΕΕ, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση αλλά και εκλεγμένους, κοινοτάρχες, δημάρχους, την αιρετή Περιφερειακή Αρχή, αλλά και δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Πολλοί από αυτούς, κάτω από την πίεση της κοινωνίας, φορούν το προσωπείο του δήθεν αντίθετου ή ακόμα και του μετέχοντα στον αγώνα. Όμως ο λαός της Περιοχής μας γνωρίζει πολύ καλά την μέχρι τώρα στάση τους. Ανέξοδες αποφάσεις συμβουλευτικού χαρακτήρα, μιας και τελικά η αποκεντρωμένη διοίκηση, η ΡΑΕ και το Υπουργείο είναι αυτοί που αποφασίζουν. Και βέβαια τηρούν «σιγή ιχθύος» για τις θέσεις των κομμάτων που τους στηρίζουν και στηρίχθηκαν ως μέλη και στελέχη τους. Έτσι, στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα ξαναπαιχτεί το σενάριο των «ανεξάρτητων υποψήφιων», που όμως μετά το πέρας των εκλογών θα βαφτούν στα χρώματα των κομμάτων τους.

Όμως, οι μικρές και οι μεγαλύτερες νίκες μας δώσανε αυτοπεποίθηση και τη σιγουριά ότι με την ενεργή συμμετοχή των κοινοτήτων μπορούμε να κερδίσουμε κι άλλες μάχες και να πετύχουμε μεγαλύτερες κατακτήσεις. Θεωρούμε σημαντικό βήμα την πρόσφατη δημιουργία του αγωνιστικού Συντονιστικού των Φορέων και Συλλογικοτήτων της Δυτικής Μακεδονίας. Συμβάλαμε αποφασιστικά σ’ αυτό. Τα όπλα μας θα πρέπει να είναι η σωστή ιεράρχηση, η προβολή και το βάθεμα των αιτημάτων, η κοινή δράση, η αποφασιστικότητα, η αλληλεγγύη και η πίστη στον αγώνα που θα φέρει και τη νίκη.

ΑΝΕΡΓΕΙΑ – ΦΤΩΧΕΙΑ – ΑΚΡΙΒΕΙΑ Αυτοαπασχολούμενοι – Επαγγελματίες

Το κλείσιμο των Ορυχείων και των ΑΗΣ γιγάντωσε την ανεργία, την εγκατάλειψη και την ερημοποίηση της Περιοχής μας. Χιλιάδες νέοι μεταναστεύουν στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για εύρεση μιας σταθερής και αξιοπρεπούς δουλειάς. Το ΑΕΠ της Περιοχής πέφτει κατακόρυφα. Πολλοί νέοι και νέες ζουν από τις κουτσουρεμένες συντάξεις των γονιών και των παππούδων τους. Η σκέψη για γάμο και οικογένεια γίνεται αποτρεπτική. Όλα αυτά έχουν άμεσες και οδυνηρές επιπτώσεις και στα εισοδήματα των αυτοαπασχολούμενων μικρομεσαίων επιχειρηματιών. Τα αυξημένα λειτουργικά έξοδα, η εκτίναξη του Ενεργειακού κόστους και τα χαμηλά εισοδήματα των κατοίκων που δημιουργεί η πτώση του τζίρου, οδηγούν στο κλείσιμο καταστημάτων και μικρών επιχειρήσεων. Έτσι χιλιάδες συμπατριώτες μας μένουν άνεργοι και καταχρεωμένοι στις τράπεζες που έρχονται να τους κατασχέσουν πλέον σπίτια και καταστήματα. Ο άδικος τρόπος που μοιράστηκαν, με ευθύνη της Περιφερειακής Αρχής, οι ενισχύσεις της περιόδου του Κορονοϊού επιδείνωσε τη θέση τους. Η απάντηση σ’ αυτή την κατάσταση δεν μπορεί να είναι ατομική, αλλά συλλογική, μέσα από τους Φορείς, τις Επιτροπές Αγώνα και τη σύνδεση με το εργατικό Λαϊκό κίνημα.

Ήμασταν και θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα τους στον δρόμο του αγώνα, προβάλλοντας τα αιτήματά τους και στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Αγρότες – Κτηνοτρόφοι

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι είναι παγιδευμένοι σε έναν φαύλο κύκλο μεγάλων ενεργειακών αναγκών (πετρελαίου, ρεύματος κλπ.), και μεγάλων ποσοτήτων ζωοτροφών, φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, καθώς οι τρέχουσες πρακτικές ολοένα υποβαθμίζουν τα εδάφη και τα νερά τους. Το γεγονός αυτό αυξάνει υπέρμετρα το κόστος παραγωγής, που σε συνδυασμό με τις υπέρογκες αυξήσεις των τιμών όλων των παραπάνω και τις χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων, οδηγούν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους στην οικονομική καταστροφή και τελικά, στην εγκατάλειψη του επαγγέλματος.

Το Καρτέλ των μεγαλεμπόρων καθορίζει τις τιμές με μοναδικό κριτήριο το άπληστο κέρδος. Χωρίς υποδομές, ψυγεία, διαλογητήρια, αποθηκευτικούς χώρους, χωρίς τη δύναμη ενός υγιούς συνεταιριστικού κινήματος, χωρίς τη στήριξη του κράτους και κυρίως χωρίς την υποστήριξη ενός άλλου προτύπου αγροτικών πρακτικών βασισμένου στην αναγέννηση των φυσικών πόρων, υποκύπτουν τελικά στους εκβιασμούς των μεγαλεμπόρων. Και ενώ το κοινό καταναλώνει πανάκριβα αγροτικά προϊόντα, οι παραγωγοί που χύνουν τον ιδρώτα τους βουλιάζουν στην ανέχεια και στη φτώχεια, και αυτοί που τελικά κερδίζουν είναι μια χούφτα μεσάζοντες και μεταπράτες.

Εμείς ήμασταν αλληλέγγυοι, με μαζική παρουσία των μελών μας, στους αγώνες των κτηνοτρόφων και των γεωργών στα μπλόκα του Φιλώτα, των Σερβίων, του Άργους Ορεστικού κλπ. Στηρίξαμε τα αιτήματά τους και πολλές φορές παίξαμε καθοριστικό ρόλο για να παρθούν ευνοϊκές αποφάσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο σε συνεργασία με τους αγροτικούς και κτηνοτροφικούς φορείς.

ΥΓΕΙΑ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΝΕΟΛΑΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η περίοδος του Κορονοϊού έφερε με εκκωφαντικό τρόπο στην επιφάνεια το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης ενός σοβαρού και επαρκούς Δημόσιου συστήματος Υγείας στην Περιοχή μας και Πανελλαδικά. Η ποιότητα της ζωής μας και τελικά η ίδια η ζωή μας, πολλές φορές εξαρτάται από τη δυνατότητα πρόσβασης σε ένα δωρεάν και αποτελεσματικό σύστημα υγείας. Η εγκατάλειψη του ΕΣΥ, διαχρονικά και ιδιαίτερα στα μνημονιακά χρόνια, από τους θιασώτες της ιδιωτικής υγείας οδήγησε πολλές χιλιάδες συμπολιτών μας στον αδικαιολόγητο, άδικο και εξευτελιστικό θάνατο. Αποκαλύφθηκε η πλήρης αδυναμία και η γύμνια και των πέντε νοσοκομείων της Δυτικής Μακεδονίας. Έλλειψη γιατρών, κρίσιμων ειδικοτήτων κυρίως, έλλειψη νοσηλευτών, έλλειψη ΜΕΘ, κλειστές κλινικές, κλινικές που υπολειτουργούν, έλλειψη ασθενοφόρων κ.α. Η απουσία παιδιάτρων, παιδιατρικής κλινικής και κατάλληλου ασθενοφόρου ήταν που στέρησαν τη ζωή του 6χρονου Θωμά από τα Γρεβενά και όχι μόνο αυτού. Παρά τις ηρωικές όντως προσπάθειες του λιγοστού και ταλαιπωρημένου από εξοντωτικά ωράρια ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, η Υγεία στη Δυτική Μακεδονία νοσεί βαρύτατα.

Στη διαχείριση του κορονοϊού εφαρμόστηκαν πολιτικές όχι μόνον αντιδημοκρατικές και αυταρχικές αλλά, σε πολλές περιπτώσεις, τυραννικές, για να περάσουν ακόμα και παράλογα μέτρα. Καμιά συζήτηση-απολογισμός δεν άνοιξε ποτέ, επίσημα και δημόσια, γι’ αυτές, έστω και εκ των υστέρων. Θεωρούμε πως οι πολιτικές αυτές αποτελούν, μεταξύ των άλλων, και μια νέα, ζοφερή παρακαταθήκη στις μεθόδους μαζικού ελέγχου, καταναγκασμού και πειθάρχησης των κοινωνιών, αφενός σε αποφάσεις ανεξέλεγκτων υπερεθνικών οργανισμών και συμπλεγμάτων πολυεθνικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας (βιοτεχνολογία, πληροφορική-κοινωνική δικτύωση κλπ) με υπηρεσίες ασφάλειας ισχυρών κρατών και αφετέρου σε ανάλογες αποφάσεις-ανάγκες επιμέρους κρατών. Οι στόχοι τους μπορεί να είναι πολλαπλοί και δυσδιάκριτοι αλλά δεν πρόκειται για την εξυπηρέτηση των αναγκών των ανθρώπων, ακόμα και αν παραπλανητικά εμφανίζονται έτσι.

Ήμασταν παρόντες σε όλους τους αγώνες των υγειονομικών στην Περιοχή μας (Κοζάνη, Γρεβενά, Πτολεμαΐδα κλπ.) και στηρίξαμε τα αιτήματά τους μέσα στο Π.Σ. Η πάλη μας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Υγείας, αλλά και για ένα Εθνικό Δημόσιο και Δωρεάν σύστημα υγείας, θα είναι στις άμεσες προτεραιότητες των αγώνων μας και το επόμενο διάστημα.

Καθώς πιστεύουμε ότι η νεολαία αποτελεί το παρόν και το μέλλον αυτής της Περιοχής, μελαγχολούμε βλέποντας τα χωριά χωρίς σχολεία, μαθητές να συνωστίζονται στις πόλεις σε πολυπληθή τμήματα, τα νηπιαγωγεία να λειτουργούν σε άθλιους χώρους και οι εργαζόμενες μητέρες να μην έχουν βρεφονηπιακούς σταθμούς για να αφήσουν τα παιδιά τους.

Το εκπαιδευτικό κίνημα (γονείς, μαθητές, καθηγητές) μπορεί και πρέπει να αποτελέσει καθοριστικό αγωνιστικό παράγοντα, που θα απαιτήσει επίλυση των προβλημάτων της παιδείας. Θέλουμε ένα ανοιχτό δημοκρατικό σχολείο που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Θα πορευτούμε αγωνιστικά μαζί με τους φοιτητές της Περιοχής μας στον αγώνα τους για μια τριτοβάθμια εκπαίδευση αντίστοιχη των προσδοκιών τους. Για γενναία χρηματοδότηση, για υποδομές, εργαστήρια, καθηγητές, χώρους άθλησης και αναψυχής και όχι πανεπιστημιακή αστυνομία, που θα καταστέλλει τους αγώνες και τις προοδευτικές, ανατρεπτικές ιδέες. Θα αγωνιστούμε ενάντια στους ταξικούς διαχωρισμούς στην εκπαίδευση, για φοιτητικές λέσχες σίτισης, επιδότηση του ενοικίου, κρατικές υποτροφίες, δωρεάν μεταφορά, κατάργηση των διδάκτρων στις μεταπτυχιακές σπουδές.

Θα αγωνιστούμε μαζί με το φοιτητικό, εκπαιδευτικό και εργατικό κίνημα για να ματαιώσουμε τα σχέδια της Κυβέρνησης Μητσοτάκη για κατάργηση του άρθρου 16 και την εισαγωγή της ιδιωτικής παιδείας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Κοζάνη 4/8/2023

«Αριστερή Συμπόρευση για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία»


©